Btw verandering per 01-01-2019

BTW wijziging van 6% naar 9% in Nederland


Op 1 januari 2019 gaat de BTW voet in Nederland van 6% naar 9%.

In WaiterOne is dit een kleine aanpassing, maar deze moet wel gebeuren net voor de ingebruikname op het nieuwe jaar. Zo niet zullen alle verkopen van 6% geregistreerd worden aan … 6%. Want duidelijk niet de bedoeling is. Achteraf wijzigen kan een hele karwei zijn.

Hoe te werk gaan :

Log in met je manager account.

Ga naar de gegevens -> BTW.

Selecteer daar je 6% BTW tarief, bij ons noemde die ‘Laag’, en wijzig de BTW van 6,00 naar 9,00.

Normaal gezien zou er nu niks meer aangepast moeten worden. Want groepen en producten verwezen naar de juist BTW groep en deze is nu aangepast van 6 naar 9%. Indien je natuurlijk de prijzen van de producten wenst te wijzigen, je moet nu namelijk 3% meer afstaan aan BTW, zal je je prijzen moeten aanpassen.

Beetje off-topic maar wat betekend die BTW wijzing in omzet verlies indien je geen prijsaanpassing doet?

Als je een colaatje verkoopt aan 2€, dan heb je 2€ – 6% = 1,87€ bruto omzet. Indien je geen prijswijzing zou doorvoeren dan zou je na de BTW wijziging 2€ – 9% = 1,83€ bruto omzet hebben. Een verschil van bijna  0,04€! Niks? Of toch iets? Jij beslist? Of is het je klant die beslissen zal?

Hoe gaan we te werk :

Manueel de prijzen aanpassen in de kassa :

Ga naar de toetsen in de data tab. En overloop alle toetsen en pas de prijzen aan. De BTW moet niet aangepast worden want dit werd reeds gedaan tijdens de BTW aanpassing.

De prijzen aanpassen in een spreadsheet :

Je kan in WaiterOne je toetsen exporten naar een CSV bestand. Deze kan je openen in een spreadsheet (bv Google sheets of Apple Numbers). Pas je prijzen aan, kan eventueel met een formule in je favoriete spreadsheet. Exporteer alles terug in een CSV bestand en lees deze terug in WaiterOne. Niet de makkelijkste manier maar het voordeel is dat je dit wel op voorhand kan doen. Je hieft dan enkel de import te doen op de eerste werkdag van het nieuwe jaar.

Verder rest ons jullie een goed en succesvol 2019 toe te wensen!

Commentaren: 0